THE WALLFLOWERS – EXIT WOUNDS

Artiest info
Website
facebook

Label: New West Records
distr.: PIAS

We veronderstellen dat hij net als zijn vader officieel Zimmerman heet, maar niemand kent hem onder die naam. Anderzijds weet wel zowat iedereen dat Jakob Dylan de zoon is van Bob Dylan, één van de grootste singer-songwriters van de 20e eeuw. Als je het dan ook wil gaan maken in de muziekwereld is zo’n naam zeker geen geschenk want terechte en onterechte vergelijkingen van je werk met dat van je beroemde papa zullen in de vakpers voortdurend gemaakt worden.

Dus besloot de in 1969 geboren Jakob Dylan dan maar om in 1992 in het anonieme onder te duiken in een door hem opgerichte rootsrockgroep uit Los Angeles die eigenlijk toch vooral een soloproject van hem blijkt te zijn. Er zijn echter wel een aantal muzikanten die samen met frontman Jakob Dylan de formatie ‘The Wallflowers’ vormen. Anno 2021 zijn dat gitarist Val McCallum, bassist Whynot Jensveld, keyboardsspeler Aaron Embry en drummer Mark Stepro. Voor de opname van de nieuwste plaat “Exit Wounds” in Santa Monica, Californië speelde albumproducer Butch Walker ook mee op gitaren en keyboards en de Amerikaanse poprockzangeres Shelby Lynne levert extra vocaal werk af op drie van de tien tracks die op deze plaat terug te vinden zijn.

“Exit Wounds” volgt bijna tien jaar na de release in 2012 van “Glad All Over”, het zesde album van ‘The Wallflowers’ dat toen ook al zeven jaar na de release van album nummer vijf “Rebel, Sweetheart” in 2005 op de markt kwam omdat Jakob Dylan en de band een vijf jaar durende radiostilte inriepen. Dat werd een periode waarin Dylan samen met T-Bone Burnett op tournee vertrok als soloartiest die optrad als diens voorprogramma. In 2008 bracht Jakob Dylan met “Seeing Things” ook een eerste echt soloalbum onder zijn eigen naam uit en in 2010 volgde nog een tweede soloplaat die “Women + Country” als titel kreeg.

Albumproducer Butch Walker heeft zelf ook een indrukwekkende muzikale carrière als singer-songwriter uitgebouwd maar hij is toch vooral beroemd geworden als producer van albums voor o.a. Pete Yorn, Avril Lavigne, Pink, Katy Perry, ‘Train’, ‘Green Day’ en Taylor Swift. Hij bracht in 2020 zijn laatste soloplaat “American Love Story” uit en stortte zich nadien met volle overgave op het producen van het nieuwe album “Exit Wounds” van ‘The Wallflowers’.

Voor deze zevende plaat heeft Jakob Dylan tien nieuwe songs geschreven waarvan er enkele tot stand kwamen in de periode van de corona-pandemie. Hij zegt zelf dat hij daarbij een heel andere kijk heeft gekregen op de simpelste dingen in het leven omdat er toch altijd een gevoel van angst primeerde maar anderzijds ook subtiele tekens van hoop waar te nemen waren. Die contradictorische gevoelens werden door hem meegenomen tijdens het componeren van deze liedjes op “Exit Wounds”. Twee van deze tien songs hebben we in een live-uitvoering op de video’s bij deze recensie meegegeven: de melodieuze eerste single “Roots And Wings” en het folkrockende “The Dive Bar In My Heart”.

Tussen de ballads en klassieke rocksongs op deze plaat hebben we enkele favoriete tracks kunnen noteren. Zo werden we aangenaam verrast door de nummers “Maybe Your Heart’s Not In It No More”, “I Hear The Ocean (When I Wanna Hear Trains)”, “Move The River” en de heerlijke liefdesballads “Darlin’ Hold On”, “I’ll Let You Down (But Will Not Give You Up)”, “Wrong End Of The Spear” en slotsong “The Daylight Between Us”, vier liedjes waarin de zachtjes schurende stem van Jakob Dylan sterke emoties weet op te wekken.

‘The Wallflowers’ hebben aangekondigd dat ze deze nieuwe plaat willen gaan promoten tijdens een 53 dagen durende tournee doorheen de grootste Amerikaanse concertstadions. Of ze daarna dan ook Europa zullen aandoen is momenteel echter nog niet geweten, maar het wordt wel vurig gehoopt door hun vele fans op dit continent.

(valsam)